Verlatingsangst en eenkennigheid bij jouw kleine
Als jouw kleine rond de 6 maanden oud is, kan het zomaar zijn dat hij last krijgt van verlatingsangst en/of eenkennigheid. De ene ouder zal dit misschien meer ervaren dan de ander. Het verschilt uiteraard ook weer per baby, wanneer en hoe ‘erg’ het is. Maar waarom is dit en hoe kan je hiermee om gaan? We vertellen het in deze blog!
Wat is verlatingsangst?
Als jouw baby verlatingsangst heeft betekent het dat hij bang is dat jij hem verlaat en niet meer terugkomt. Uiteraard is dit niet het geval, maar probeer dat jouw kleine maar eens duidelijk te maken ???? Dit is een vrij normale stap op het gebied van emotionele ontwikkeling. Tussen de 6 en 9 maanden krijgt jouw baby door dat hij en jullie, als ouders, aparte mensen zijn. Dit betekend dus ook dat jullie hem kunnen verlaten. Daarnaast herkent hij jou ook steeds beter, waardoor hij ook sneller doorheeft als je niet in zijn buurt bent.
Wat is eenkennigheid?
In deze zelfde periode leer jouw baby het verschil te zien tussen (voor hem) bekende en vreemde mensen. Hij gaat zich ook hechten aan één of twee personen. Hij voelt zich verbonden met degene waar hij het meest vertrouwd bij is. Vaak zullen dit de ouders/verzorgers van de kleine zijn.
Vanaf dit moment kan je baby wat angstiger zijn naar andere mensen dan papa en mama. Hij ziet nu in dat niet iedereen papa en mama zijn. Hij kan angstig worden op het moment dat papa en/of mama of vertrouwde gezichten bij hem weggaan. Hetzelfde geld als vreemde mensen naar hem toe komen. Ook dit is een hele normale stap in zijn ontwikkeling!
Hoe herken ik verlatingsangst en eenkennigheid bij mijn baby?
- Voorheen was het geen probleem om jouw kleine naar de oppas te brengen. Nu huilt je baby alles bij elkaar op het moment dat je weggaat.
- Hij verstijft zodra er vreemden bij hem in de buurt komen.
- Hij slaapt slechter. Misschien dat jouw kleine éindelijk doorsliep. Maar nu is het weer voorbij met de pret. Zodra jij de slaapkamer verlaat, slaat de paniek toe.
- Hij kruipt het liefst ín je zodra vreemden tegen hem gaan praten of in nieuwe situaties.
- Al ga je even naar het toilet, kan je de klok er op gelijk zetten. Huilen in 3, 2, 1……
Hoe ga ik ermee om?
Allemaal heel leuk en aardig, maar hoe ga je ermee om is misschien een betere vraag. Allereerst is het belangrijk om wel even te benoemen dat het een fase is in de ontwikkeling van jouw kleine, die er ook gewoon bij hoort. Hoe vervelend het misschien ook kan zijn, het hoort er allemaal bij.. Maar uiteraard kunnen we het onszelf en de kleine wel wat makkelijker maken om door deze fase heen te komen;
- Bouw het contact met ‘vreemden’ rustig op. Zo kan hij op zijn tijd en tempo wennen aan nieuwe gezichten.
- Ga niet stiekem weg terwijl iemand anders je kind afleid. Des te groter de schrik voor jouw kleine als hij erachter komt dat je weg bent. Op langer termijn kan dit juist averechts werken en de verlatingsangst vergroten.
- Speel verstoppertje/kiekeboe. Zo kan hij spelenderwijs eraan wennen dat je er soms even niet bent. De meeste baby’s genieten volop van dit spelletje, dus een leuke manier om hem er een beetje aan te laten wennen.
- Een vast afscheidsritueel. Het hoeft niet uitgebreid te zijn, maar kort en krachtig. Iets wat herkenbaar wordt voor jouw baby, zodat het afscheid niet iedere keer zo onverwachts uit de lucht komt vallen.
Deze periode kan bij jouw kleine voor veel stress zorgen ,zeker als je vaak op plaatsen bent met veel nieuwe gezichten. Dat zijn een hoop indrukken die jouw kleine allemaal moet verwerken. Wil jij even helemaal tot rust komen samen met jouw baby en hem volledig laten ontspannen? Kom dan heerlijk genieten bij De Baby Spa van een arrangement. Je boekt al een afspraak vanaf €30,-! Zien we jullie snel?