Hoe verbeter ik het slaapritme van mijn baby?

by in Algemeen 16 september 2024

We weten allemaal hoe lekker een goede nachtrust is. Met de komst van een baby neem je tijdelijk afscheid van het doorslapen van de hele nacht. Na een tijdje gaat de kleine steeds langer slapen totdat hij of zij eindelijk de hele nacht gaat doorslapen en jij weer heerlijk kan genieten van een volledige nacht. Maar wat als jouw kleine niet de hele nacht doorslaapt? Wat doe je dan? In deze blog vertel ik jou alles over het verbeteren van het slaapritme van je baby.

Het slaapritme van een baby

Het slaapritme van een baby werkt anders dan bij een volwassene. Bij een baby zijn de verschillende slaapcyclussen een stuk korter dan dat van een volwassene. Zo duren de verschillende slaapcyclussen bij een baby maar 45 minuten, terwijl die bij een volwassene wel 90 minuten kan duren. Een flink verschil dus! Doordat een baby een korte slaapcyclus heeft, wordt deze dus ook vaker wakker in een nacht. Deze verschillende slaapcyclussen per nacht bestaan uit verschillende fasen. Als de kleine in slaap valt, komt deze in de actieve slaap. Bij deze actieve slaap kan de baby nog bewegen, lachen of zelfs geluiden maken. Daarnaast ademen ze ook nog snel en onregelmatig. De baby is dus nog niet in een diepe slaap en kan ook makkelijk worden wakker gemaakt.

Na de actieve slaap is het tijd voor de stille slaap. In deze fase beweegt de kleine vrijwel niet en ademt rustig en regelmatig. De kleine is dan ook een stuk moeilijker wakker te maken en wordt ook minder snel wakker van omgevingsgeluiden. Een baby kent ook geen dag- en nachtritme. De slaapcyclus is gelijk verdeeld over de volledige 24 uur van een dag. Al met al is het slaapritme van een baby dus heel verschillend vergeleken met die van een volwassene.  

Het creëren van een goed slaapritme voor je baby

Je bent nu dus te weten gekomen dat een baby een heel ander slaapritme heeft dan een volwassene en dat elke baby wel een aantal keer per nacht wakker zal worden. Het aanleren van een goed ritme is een heel langzaam leerproces voor een baby en kan vaak wel een aantal maanden duren. Maar nu is de vraag, hoe kan jij de kleine helpen bij het creëren van een slaapritme?

Het belangrijkste bij het creëren van een slaapritme voor de baby is om te zorgen voor een constant ritme overdag en s’ nachts. Hierdoor raakt de baby aan een vast ritme gewend en zal hij of zij zich daarop aanpassen. Wat ook helpt, is het laten slapen op een vaste plek zoals het bedje. Dan wordt de kleine gewend om op een vaste plek te slapen. Daardoor raakt de kleine gewend aan dat het tijd is om te gaan slapen als hij of zij in het bedje wordt gelegd. Het creëren van een goede plek om te slapen speelt dus ook een belangrijke rol.

De Baby Spa en het slaapritme van een baby

De Baby Spa kan ook een belangrijke rol spelen bij het creëren van een slaapritme bij je baby. Ervaringen van vorige bezoekers vertellen ons dat een bezoek aan de baby spa goed kan helpen bij het verbeteren van de slaap van een baby of andere klachten zoals buikkrampjes. Een van de grootste voordelen van onze arrangementen is het bevorderen van de slaap en slaapritme van een baby en het verhelpen van darmkrampjes. Ben je benieuwd geworden naar onze arrangementen en de voordelen die zij te bieden hebben? Bekijk dan snel onze ‘arrangementen’ pagina!

Heeft jouw kleine last van slaapproblemen, dan raden wij de Float & Shantala aan. Tijdens het floaten spant de kleine zich goed in en bij de baby massage komt hij of zij helemaal tot rust. Meestal vallen baby’s al tijdens de rit naar huis in slaap!