Alles over borstvoeding
Borstvoeding is een onderwerp waar iedereen zijn eigen mening over zal hebben. De één moet en zal zijn kleine op laten groeien met borstvoeding en de ander hecht hier een stuk minder waarde aan. Uiteraard is dit een persoonlijke keuze en hebben we respect voor ieder zijn besluit hierin. In deze blog gaan we iets meer in op verschillende vragen, onder andere over het afbouwen van borstvoeding, borstvoeding bewaren, of elke vrouw zomaar borstvoeding kan geven, etc. Benieuwd? Lees dan snel verder!
Kan elke vrouw borstvoeding geven?
Slechts 2% van de vrouwen heeft te weinig melk. Dit heeft niks te maken met de grootte van je borsten, maar met de hoeveelheid melkkliertjes in je borst. Ook operaties, hormonale schommelingen, stress rond de bevalling en stress in de kraamtijd kunnen invloed hebben op je melkproductie. Naast bovengenoemde ‘problemen’, zijn er nog een aantal dingen die invloed kunnen hebben op jouw borstvoeding;
- Problemen met je borsten. Niemand zal gek opkijken als ik vertel dat je je borsten nodig hebt voor de borstvoeding. Maar tijdens het voeden kunnen er verschillende problemen ontstaan. Je tepels kunnen pijnlijk zijn of zelfs blaren ontwikkelen door schuring. Borstontsteking hangt ook vaak samen met het geven van borstvoeding en kan het voeden belemmeren.
- Problemen met de melkproductie. Op het moment dat je te weinig melk produceert voor jouw kleintje, kan dat heel frustrerend zijn. Maar ook als er te veel melk geproduceerd wordt kan het problemen opleveren. Het kan zorgen voor stuwing, verstopte melkkanalen, pijnlijke en gespannen borsten. Het kan zijn dat je liever wilt stoppen om één van deze redenen, want dan is de borstvoeding geen fijn moment meer.
- Problemen vanuit psychisch verleden. Borstvoeding is een heel (mooi) intiem moment. Hierbij speelt jouw lichaam een grote rol. Als je een verstoorde relatie met jouw lijf hebt, bijvoorbeeld door misbruik van vroeger of een eetstoornis, kan het zijn dat je je niet goed voelt bij het voeden. Naast deze redenen kan het ook zonder onderliggende redenen zo zijn dat je je niet prettig voelt bij het borst voeden.
- Problemen bij je baby. Het kan zijn dat je kleintje de borstvoeding weigert of te prematuur geboren is om borstvoeding te krijgen. Bij bijvoorbeeld Syndroom van Down of een Schisis (hazenlip) kan het ook voorkomen dat het kindje niet goed aanhapt.
Hoe moet ik beginnen met borstvoeding?
Ondanks dat borstvoeding heel natuurlijk is om te geven, gaat het niet altijd vanzelf. Voor heel veel moeders is het zelfs wennen in het begin en gaat het niet direct makkelijk. Je kan een borstvoedingscursus volgen. Hierbij krijg je de basis van het borstvoeding geven uitgelegd. Dus; hoe kun je zien of je baby honger heeft? Hoe kun je hem het beste aanleggen? Vaak worden er door verloskundigenpraktijken en ziekenhuizen gratis voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd over borstvoeding. Ook is het handig om voor de bevalling alvast een voedingsbeha aan te schaffen. Scheelt je weer een taak voor in de kraamweek ????. Koop er eerst gewoon een aantal en zodra de borstvoeding op gang is gekomen weet je beter welke behamaat het fijnst is voor jou. Dan kan je in gaan slaan ????
Kan ik borstvoeding bewaren?
Op een gegeven moment zal je erg graag weer wat meer je eigen ding willen gaan doen. Sporten, werken of er gewoon eventjes op uit. Dan is het handig om je moedermelk af te kolven en te bewaren zodat jouw partner het aan de kleine kan geven als jij er niet bent. Bewaar de moedermelk bij voorkeur in goed afsluitbare bakjes of flesjes van glas of hard plastic. Vul de bakjes of flesjes niet helemaal tot aan de rand, maar laat wat ruimte over voor het uitzetten van de melk tijdens het invriezen. In plastic zakjes bewaren is minder veilig, simpelweg omdat zakjes sneller kunnen lekken en sommige soorten plastic kunnen reageren met bestanddelen van de melk. Je kan de moedermelk tot acht dagen bewaren in de koelkast. Bewaar hem achterin of onderin de koelkast, daar is de temperatuur het meest constant.
Hoe kan ik de borstvoeding afbouwen?
Als je wilt stoppen met borstvoeding geven, doe dat dan niet van de ene op de andere dag. Als je te snel stopt, loop je de kans dat je een borstontsteking krijgt. Borstvoeding afbouwen duurt ongeveer twee tot vier weken. Hoe snel het gaat hangt af van je melkproductie. Als je toch in één keer wilt stoppen, dan kun je de borst afkolven tot de melkproductie genoeg is afgebouwd. Op internet zijn er verschillende schema’s te vinden voor het afbouwen van je borstvoeding. Op de site van Ouders van nu staat een handig en overzichtelijk schema om jouw borstvoeding op de juiste manier af te kunnen bouwen. Ook vind je op deze pagina een video vol handige informatie over het geven van borstvoeding.
Borstvoeding wordt vaak gezien als vanzelfsprekend onderdeel aan het begin van je moederschap, maar onthoud wel altijd dat je moet doen waar je je zelf goed bij voelt. Stoppen met borstvoeding geven is prima en er helemaal niet eens aan willen/kunnen beginnen ook! Respecteer de keuze van elkaar hierin en durf daar ook jouw eigen mening in te volgen.