De Baby blues en kraamtranen
Eindelijk is jouw kleine geboren. Hij heeft ongeveer 9 maanden veilig en warm in jouw buik gezeten, maar nu is het moment dat je hem heerlijk plat kan knuffelen en kussen. Misschien zit je niet meteen op die roze wolk nadat de kleine geboren is. Ben je wat huilerig en moe of heb je negatieve gedachten? Geen zorgen, je bent écht niet de enige. 40 % tot 80% van de vrouwen voelt zich tijdelijk neerslachtig na de bevalling; De baby blues en kraamtranen.
Het is een bijzondere, unieke gebeurtenis in je leven, een baby krijgen. Allerlei emoties komen om de hoek kijken, terwijl je van tevoren misschien niet had gedacht dat deze emoties er zouden zijn. Iedereen heeft het altijd over de blijdschap en de trots. Maar bij de meeste moeders begint het moederschap als een rollercoaster, een rollercoaster aan emoties, maar ook zeker aan alle nieuwe dingen die ‘op je af komen’. Het is heel normaal dat het tijd kost om fysiek én mentaal weer in balans te komen.
De Baby Blues
Zoals we al eerder benoemden heeft 40 tot 80% van de vrouwen in de dagen na de bevalling last van een verdrietig gevoel, irritatie, concentratieverlies of slapeloosheid. Dat noemen we De Baby Blues. Vaak begint dit gevoel de tweede dag na de bevalling en duurt het gemiddeld ongeveer drie dagen. Maar schrik niet als het wat later komt, het kan ook twee of drie weken na de bevalling nog zomaar opkomen. Dit is heel gewoon.
De symptomen van De Baby Blues;
- Huilbuien, ook wel bekend als de kraamtranen
- Nervositeit
- Slapeloosheid
- Stemmingswisselingen
- Erg prikkelbaar
- Negatieve gedachtes
- Overgevoelig
- Het gevoel dat je het moederschap/de verantwoordelijkheid voor de baby niet aan kan
De Kraamtranen
De kraamtranen zijn eigenlijk een onderdeel van De Baby Blues. Deze beginnen meestal te komen drie tot vijg dagen nadat jij bent bevallen. Maar ook dit, de huilbuien en de stemmingswisselingen, kunnen een week tot tien dagen aanhouden. Dit verschilt per moeder. In deze periode vindt er een plotselinge daling plaats in de hoeveelheid hormonen in je lichaam en dan komt de melkproductie op gang. Dit zijn de belangrijkste lichamelijke oorzaken van het fenomeen.
Wat is de oorzaak van Kraamtranen?
Eigenlijk is er niet één echte, duidelijke oorzaak voor de Kraamtranen. Het is simpelweg gewoon een hele grote verandering in je leven. Je bent opeens verantwoordelijk voor een klein baby’tje wat in jouw buik is ontstaan en gegroeid. Dus zo gek is het niet dat je hier op een gegeven moment zo emotioneel van wordt.
Hoe ga ik om met De Baby Blues en de Kraamtranen?
- Accepteer ze. Laat het gewoon gaan, laat ze maar lekker stromen ????
- Een cliché, maar daarom niet minder belangrijk; praat over je gevoelens. Uiteraard alleen als je je hier goed bij voelt en als je hier behoefte aan hebt. Maar het kan vaak een hoop schelen om er over te praten met iemand. Deskundigen zeggen zelfs dat er een verband is tussen de tranen en het vloeien van de borstmelk, dus maak er niet een al te groot punt van ????
- Het kraambezoek is natuurlijk altijd volop aan de gang zodra jouw kleine op de wereld is. Pas dit ‘rooster’ aan op hoe jij j e voelt. Als jij je goed voelt, zijn ze van harte welkom. Maar als dit eventjes wat minder is, geef dit dan ook gewoon aan.
Ontspannen bij De Baby Spa
Heb je de behoefte om er eventjes tussenuit te gaan en samen met jouw kleine te genieten en te ontspannen? Kom dan naar De Baby Spa! Jouw baby zal heerlijk in de watten gelegd worden tijdens het floaten in het verwarmde badje en daarna nog de heerlijke Shantala babymassage die jij zelf mag geven aan de hem. Wist je dat de band tussen ouder en kind hierdoor versterkt wordt? En zeg nou eerlijk, je kind zien genieten doet ieder moeder goed toch? Boek jullie momentje quality time nu!