De eerste hapjes van jouw baby
Kijkt jouw kindje het eten uit jouw mond? Misschien dat het dan nu wel tijd is om jouw kleine kennis te laten maken met zijn eerste hapjes vast voedsel. Maar wanneer kan je hier het beste mee beginnen en wat geef je hem dan? We vertellen het je in deze blog!
Wanneer de eerste hapjes?
Als jouw baby tussen de 4 en 6 maanden oud is, kan je langzaamaan beginnen met de eerste hapjes. Loop niet te hard van stapel, maar begin rustig aan met een aantal lepels per dag van een geprakt groente- of fruithapje. Op deze manier kan je baby wennen aan andere texturen en smaken dan de moedermelk die hij gewent is. Let op; deze hapjes zijn uiteraard nog geen vervanging voor de borstvoeding of flesvoeding!
Het is belangrijk dat je niet eerder dan 4 maanden begint met de hapjes, omdat het spijsverteringskanaal van jouw kleine dan nog niet klaar is voor vast voedsel. Dit kan leiden tot voedselovergevoeligheid (bijvoorbeeld koemelkallergie). Probeer ook niet later dan 6 maanden te beginnen met de hapjes, want dan is het mogelijk dat je baby meer moeite heeft met het wennen aan de verschillende texturen en smaken. Ook verhoog je de kans op een voedselallergie als je na de 6 maanden begint.
Vanaf 8 maanden kan je jouw baby langzaamaan kleine maaltijden gaan geven. Je kan hier eventueel speciaal babybestek voor kopen. Dit is vaak wat fijner materiaal dat niet snel kapot gaat en geen scherpe randen, o.i.d. heeft.
Wanneer is mijn baby klaar voor zijn eerste hapjes?
Uiteraard is het per baby verschillend wanneer hij er aan toe is. Om te weten wanneer jouw kleine er klaar voor is, kan je kijken naar de volgende signalen;
- Hij kan goed rechtop zitten
- Hij kijkt het eten nog net niet uit je mond ????
- Hij is erg hongerig, ookal heeft hij genoeg melk op
- Hij maakt smakkende geluiden
- Hij kwijlt minder (dit betekent dat hij goed kan slikken, zijn speeksel slikt hij dan ook door)
- Jouw kleine imiteert je. Als jij kauwt bijvoorbeeld, doet hij dit ook.
Welke hapjes wel?
Bijna alle gezonde dingen die jij eet, mag jouw baby ook. Hier een aantal voorbeelden;
- Goed geprakte hapjes van groente of fruit
- Banaan, perzik, wortels of bloemkool
- Als bovenstaande goed gaat; Stukjes brood (tot 7 maanden zonder korst), geprakte aardappel of rijst en hij mag zelfs fijngemalen (goed doorbakken) vlees of vis.
Welke hapjes niet?
Er zijn ook een paar dingen wat jij jouw kleine beter niet kunt geven als eerste hapjes;
- Rauw vlees/vis/eieren. Jouw kleine is nog erg gevoelig voor de bacteriën die daarin zitten.
- Honing. Hierin kan een bacterie zitten die kinderen tot één jaar erg ziek maakt.
- Zuivelproducten. Tot het eerste levensjaar moet borstvoeding of flesvoeding de belangrijkste melkbron zijn voor je kindje.
- Producten met veel zout. De nieren van je baby zijn nog niet helemaal ontwikkeld. Daarom kunnen ze een grote hoeveelheid zout niet goed verwerken.
Experimenteren
laat jouw baby lekker experimenteren met het eten. Het zal ongetwijfeld een lekkere bende worden, maar op deze manier went hij er sneller aan. Laat hem voelen, ermee spelen en zelf in zijn mond stoppen (in hoeverre het daadwerkelijk in zijn mond terechtkomt haha). Zo kan hij zelf kennis maken met het voedsel. Eet smakelijk!