Hoe spelen bijdraagt aan de ontwikkeling van een baby
Een baby is constant in ontwikkeling door de nieuwe indrukken die hij of zij krijgt in het dagelijks leven. Een baby gaat niet alleen steeds meer om zich heen kijken en zien, maar wordt zich ook meer bewust van alles. Denk bijvoorbeeld aan een bepaalde kleur pet of speelgoed of een knuffel die eerst niet werd opgemerkt. Door regelmatig met de kleine te spelen draag je bij aan de ontwikkeling van de kleine op fysiek vlak, maar vooral ook aan de ontwikkeling van de hersenen. Deze week schrijven we over hoe spelen bijdraagt aan deze ontwikkeling en welke manieren van spelen er zijn.
Ontwikkeling van de hersenen
Door te spelen met je baby stimuleer je de hersenen om nieuwe dingen te gaan leren. Je baby krijgt nieuwe ervaringen en kan langzaam nieuwe verbanden leggen tussen voorwerpen of acties. Vooral herhaling zorgt ervoor dat de kleine patronen zal gaan herkennen en ontdekken. Heeft je baby dus een favoriete spelletje, speel deze gerust vaker!
Daarnaast helpt spelen ook bij de ontwikkeling van sociaal emotionele vaardigheden en taal- en spraak. Door samen met de kleine te spelen bouw je een band op. Hiermee leg je de basis aan voor de rest van het leven. Hoe ouder de kleine wordt, hoe meer de kleine ook zal gaan leren om samen te spelen en delen. Als ze nog erg jong zijn, doen ze namelijk nog lekker wat ze zelf willen. Ook helpt het positief om spelletjes te spelen met geluid, zoals klanken, melodieën of andere geluidjes. Doordat je baby geluidjes hoort, zal de taalontwikkeling worden aangemoedigd.
De fysieke ontwikkeling
Naast de ontwikkeling van de hersenen van de kleine, stimuleer je ook de fysieke ontwikkeling. Spelen helpt en motiveert de motorische vaardigheden van een baby. Ze leren hun lichaam en bepaalde delen daarvan te bewegen. Denk aan draaien, grijpen, rollen of zelfs tijgeren en kruipen. Doordat je baby beweegt helpt het bij het opbouwen van spierkracht, hand- oogcoördinatie en balans.
Al met al helpt het spelen van spelletjes dus bij de totale ontwikkeling van de baby op fysiek en mentaal vlak. Blijf dus vooral op regelmatige basis spelletjes met de kleine spelen en herhaal sommige spelletje af en toe.
Manieren om met de kleine te spelen
Er zijn allerlei verschillende manieren om met je baby te spelen. Dit gaat van een rustigere vorm van spelen, zoals kroelen, knuffelen, strelen, praten, zingen of wiegen voor jongere baby’s. Tot aan gewoonweg het spelen met kriebelen, een rammelaar of ander speelgoed voor oudere baby’s. Er zijn dus heel veel verschillende vormen van spelen met elk zijn voor- en nadelen. Zoals eerder al vermeld in deze blog is het vooral belangrijk om spelletjes te blijven herhalen, omdat je baby zo patronen gaat ontdekken en herkennen.
Een andere manier om je baby te laten spelen en ontwikkelen is een dagje naar De Baby Spa! Hier kan je bijvoorbeeld kiezen voor het baby floating, waarbij de baby heerlijk kan gaan floaten in een bubbelbadje. In het bubbelbadje zijn er bubbeltjes, lichtjes en natuurlijk het water om mee te spelen. Naast het baby floaten kan je ook kiezen voor een shantala baby massage. Bij deze massage ga je zelf je baby masseren onder begeleiding van een professionele baby masseuse. Dit masseren is ook een manier van spelen voor jongere baby’s en je werkt aan een nog betere band op tussen jou en je kind. Het is ook mogelijk om een float & shantala bij De Baby Spa te boeken. Bij dit arrangement ga de kleine zowel baby floaten als een baby massage krijgen. Een goede manier om een nieuwe manier van spelen te ontdekken die bijdraagt aan de ontwikkeling van een baby.