Mentale sprongen van jouw baby
Heb je het een moeder wel eens horen zeggen? ‘Hij zit in een sprongetje’. Soms lijkt het wel alsof ieder huiltje te linken is naar een sprongetje ???? Maar in het eerste jaar gaat je baby echt veel sprongetjes door. In deze blog vertellen we meer over wat sprongetjes eigenlijk zijn en wat je kan verwachten tijdens deze sprongen.
Wat zijn sprongen bij een baby?
Je baby maakt een hele hoop mee in zijn eerste levensjaar. Het begint al met het feit dat hij niet meer veilig, warm en geborgen in jouw buik zit, maar ineens in de wijde wereld ‘terecht komt’. Dat is best even wennen. Voor de kleine maar misschien ook wel even voor jou.
Een onderdeel van de ontwikkeling van jouw baby zijn de mentale sprongen die hij maakt. Tijdens iedere sprong leert hij weer wat nieuws waardoor hij weer een stapje verder is in zijn ontwikkeling. Helaas gaat het leren van deze nieuwe skills vaak wel samen met een wat onrustigere periode, zoals huilerig, hangerig, slechter slapen, meer willen drinken, etc. De ene baby heeft hier meer last van dan de andere. Maar onthoud altijd dat dit maar tijdelijk is en het voor het goede doel is; de ontwikkeling van jouw baby!
Hoe weet ik of mijn baby in een sprong zit?
Ik ga je als eerst de tip geven om de app te downloaden van Oei, ik groei. Hier vul je de gegevens in van jouw kleine en dan weet je tot op de dag nauwkeurig wanneer hij in een sprongetje zit, welke sprong dit is, wat hij leert en welke spelletjes je kan doen met hem na deze sprong. Uiteraard is iedere baby anders en kan het soms net iets afwijken, maar over het algemeen komt hij erg goed overeen met de werkelijkheid!
Een sprongetje herken je vaak aan het feit dat je baby wat hangeriger en huileriger is. Ook kan het slaapritme ineens overhoop liggen en heeft hij meer zuigbehoefte/wilt hij meer drinken. Onthoud altijd dat het tijdelijk is en dat, zodra het sprongetje voorbij is, het allemaal weer beter is. Misschien zelfs nog wel beter dan daarvoor, want je baby komt er vaak extra vrolijk uit ???? Hij kan immers weer wat nieuws! Hoe leuk is dat?
Welke sprongetjes zijn er?
Ik zal hieronder even in het kort toelichten welke sprongetjes er zijn en wanneer je ze ongeveer kan verwachten. Als je meer informatie wilt over de sprongetjes kijk dan eens op de website van Oei, ik groei.
- Sprong 1 (Vanaf 4 weken). De zintuigen van je baby zijn volop in ontwikkeling! Hij zal meer gaan reageren op jou en de omgeving en interesse tonen in alles wat er om zich heen gebeurt.
- Sprong 2 (Vanaf 7 weken). Dit sprongetje draait om patronen. Hij wordt zich bewust van verschillende figuren en texturen. Geef je baby verschillende speeltjes in zijn handen zodat hij alles kan voelen.
- Sprong 3 (Vanaf 11 weken). Na deze sprong zal je baby wat vloeiendere bewegingen kunnen maken en niet meer zo houterig bewegen ???? ook zijn stembanden worden volop getraind nu, dus praat gezellig met je baby ????
- Sprong 4 (Vanaf 14 weken). Voor deze sprong kon je baby één vloeiende overgang waarnemen, maar nu kan hij meerdere achter elkaar zien. Bijvoorbeeld een stuiterende bal, iets met ja handen pakken of een hand die naar hem zwaait.
- Sprong 5 (Vanaf 22 weken). Je baby is alweer bijna een half jaar! Nu leert hij de afstand tussen mensen en voorwerpen te zien, maar ook een voorwerp wat op, onder of achter een doos ligt bijvoorbeeld. Je baby snapt nu ook als jij verder bij hem vandaan loopt, dus het kan zijn dat hij hier op reageert.
- Sprong 6 (Vanaf 33 weken). In deze sprong gaat je baby leren om alles op te delen in categorieën. Dieren, mensen, speelgoed, etc.
- Sprong 7 (Vanaf 41 weken). Je baby gaat nu steeds beter begrijpen welke stappen hij in welke volgorde moet uitvoeren om bijvoorbeeld te kunnen eten. Dus eerst zijn lepel pakken, dan het eten erop scheppen, dan naar zijn mond brengen, etc ???? Maak je maar klaar voor een lekkere kliederboel!
- Sprong 8 (Vanaf 50 weken). Je baby snapt nu dat verschillende handelingen die uitgevoerd worden leiden tot één bepaald doel. Sokjes aan doen, broek aan, shirt aan, hoort allemaal bij het doel aankleden.
Zo zie je maar weer dat alles wat voor ons zó automatisme is en waar je niet meer over nadenkt, dat het voor je baby allemaal ontwikkelingen zijn die hij gaandeweg moet leren. Dan is het ook niet zo gek dat hij een beetje uit zijn doen is tijdens een sprongetje. Moet je zelf maar eens even voor de grap een hele dag noteren welke patronen, categorieën en handelingen je ziet. Dat zijn er behoorlijk wat ????